Поле мутности и оценка загрязнения вод Балаклавской бухты на основе гидрооптических методов наблюдений - Ломакин, П.Д.; Попов, М.А.; Чепыженко, А.И.; Чепыженко, А.А. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
На основе анализа данных гидрооптических съемок, реализованных в рамках комплексного океанографического мониторинга Балаклавской бухты в 2004 – 2010 гг., исследована структура полей мутности и суммарного взвешенного вещества, выполнена оценка загрязнения рассматриваемой акватории растворённым органическим веществом искусственного происхождения и растворёнными нефтепродуктами. Определены концентрации, источники и пути распространения суммарной взвеси и загрязняющих веществ. На основі аналізу даних гідрооптичних зйомок, реалізованих у рамках комплексного океанографічного моніторингу Балаклавської бухти в 2004 – 2010 рр., досліджена структура полів каламутності та сумарної зваженої речовини, виконана оцінка забруднення досліджуваної акваторії розчиненою органічною речовиною штучного походження та розчиненими нафтопродуктами. Визначені концентрації, джерела та шляхи поширення сумарної зваженої та забруднюючих речовин. On the base of hydrooptical data analysis, received during the undertaken complex oceanographic monitoring (experiment) in Balaklava bay in 2004 – 2010, the turbidity and TSM fields’ structure was explored, CDOM and dissolved oil contamination were estimated for the considered area of water. Concentrations were measured, the sources and the ways of the TSM field and polluting materials’ spreading were defined.