Результаты комплексных экологических исследований на акватории мидийно-устричной фермы (Голубой залив, Крым, Чёрное море) - Трощенко, О.А.; Куфтаркова, Е.А.; Лисицкая, Е.В.; Поспелова, Н.В.; Родионова, Н.Ю.; Субботин, А.А.; Еремин, И.Ю. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
По данным ежемесячных комплексных мониторинговых наблюдений в течение годового цикла (март 2010 – март 2011 гг.) в районе расположения мидийно-устричной фермы в Голубом заливе рассмотрены особенности изменчивости гидролого-гидрохимических и некоторых биологических параметров и их взаимодействия. Сделан вывод о соответствии исследуемых характеристик района оптимальным для развития марикультуры моллюсков. За даними щомісячних комплексних моніторингових спостережень протягом річного циклу (березень 2010 - березень 2011 рр.) в районі розташування мідійно-устричної ферми в Голубій затоці розглянуті особливості мінливості гідролого-гідрохімічних і деяких біологічних параметрів і їх взаємодії. Зроблено висновок про відповідність досліджуваних характеристик району оптимальним для розвитку марикультури молюсків. According to the monthly complex monitoring observations over the annual cycle (March 2010 – March 2011) in the area of the mussel-oyster farm in the Blue Bay the features of variability of hydrological and hydrochemical and some biological parameters and their interactions were considered. It was concluded characteristics of the area correspond to the optimal ones for the development of molluscs mariculture.