Содержание ртути в северно-западной части Черного моря и у Южного берега Крыма: результаты 70-го рейса НИС "Профессор Водяницкий" (август 2011 г.) - Плотицына, О.В.; Стецюк, А.П.; Гулин, С.Б. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Представлены результаты измерений содержания ртути в воде, донных отложениях и гидробионтах Черного моря, проведенных в 70-м рейсе НИС «Профессор Водяницкий» в августе 2011 г. Наибольшее загрязнение воды обнаружено в акватории Каркинитского залива, где концентрация ртути в поверхностном слое составила 60 – 80 нг·л⁻¹, что сопоставимо с ее ПДК для морской среды. В верхнем слое донных отложений содержание ртути было наиболее высоким в центральной части северо-западного шельфа (24.95 нг·г⁻¹ в пересчете на сухую массу), что отражает, по-видимому, поступление большого количества взвешенной формы ртути с речным стоком Днепра и Южного Буга. Представлено результати вимірювань вмісту ртуті у воді, донних відкладеннях і гідробіонтах Чорного моря, проведених в 70-му рейсі НДС «Професор Водяницький» в серпні 2011 р. Найбільше забруднення води виявлено в акваторії Каркінітської затоки, де концентрація ртуті в поверхневому шарі склала 60-80 нг·л⁻¹, що порівняно з її ГДК для морського середовища. У верхньому шарі донних відкладень вміст ртуті був найбільш високим в центральній частині північно-західного шельфу (24.95 нг·г⁻¹ в перерахунку на суху масу), що відображає, мабуть, надходження великої кількості зваженої форми ртуті з річковим стоком Дніпра і Південного Бугу. The results of measurements of mercury concentration in the Black Sea waters, bottom sediments and biota, which were carried out during the 70th cruise of RV "Professor Vodyanitsky" in August 2011, are presented. The highest levels of mercury contamination of the surface seawater were found in Karkinitskiy Gulf, where concentration of mercury was of 60 – 80 ng·l⁻¹, which is comparable with its MAC for seawaters. Higher concentration of mercury in the surface layer of sediments was observed within the centre of north-western shelf area (24.95 ng·g⁻¹, dry weight), suggesting presumably the input of great amount of particulate mercury with runoff from the Dnepr and Southern Bug rivers.