Моделирование годовой динамики фитопланктона, биогенных элементов и кислорода в акватории Севастопольской бухты - Слепчук, К.А.; Майборода, С.А. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Описывается использование одномерного варианта модели качества вод МЕССА с целью осуществления прогноза динамики фитопланктона, биогенных элементов и кислорода поверхностных вод акватории Севастопольской бухты. Данные, полученные в процессе вычислительного эксперимента, сопоставляются с натурными данными, осредненными за 2001 – 2005 гг. Сделан вывод о необходимости дальнейшей калибровки модели в целях улучшения модельного результата и дальнейшего использования трехмерного варианта модели. Описується використання одновимірного варіанта моделі якості вод МЕССА з метою здійснення прогнозу динаміки фітопланктону, біогенних елементів та кисню поверхневих вод акваторії Севастопольської бухти. Дані, отримані в процесі обчислювального експерименту, зіставляються з натурними даними, усередненими за 2001 – 2005 рр. Зроблено висновок про необхідність подальшого калібрування моделі в цілях поліпшення модельного результату і подальшого використання тривимірного варіанту моделі. The use of a one-dimensional version of the model of water quality MECCA is described, to forecast the growth of phytoplankton, nutrients and oxygen in the surface water area of the Sevastopol bay. The data obtained during computing experiment are compared with in situ data, which were averaged over 2001 – 2005. It is concluded that further calibration of the model in order to improve the model results and further use of the three-dimensional version of the model is needed.