Популяционные характеристики мидии Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819) из разных биотопов Черного моря - Стадниченко, С.В.; Золотарев, В.Н. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Выявлены популяционные характеристики мидии Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819) из разных биотопов Одесского и Придунайского районов Черного моря. Биомасса и численность моллюсков из обрастаний твердых субстратов достоверно отличаются от этих показателей для мидий биотопов песка и ила. Поселения мидий на илах в Одесском заливе и Придунайском районе существенно различаются популяционными характеристиками. Делается вывод о том, что высокое эвтрофирование вод вызывает угнетение роста и снижение выживаемости мидий. Виявлені кількісні характеристики поселень мідії Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819): річна продукція і РВ-коефіцієнт, щорічна виживаність молюска з різних біотопів Одеського і Придунайського регіонів в різних діапазонах глибин. Біомаса і чисельність мідій з обростань твердих субстратів достовірно відрізняється від цих показників у молюсків з біотопів піску і мулу. Поселення мідії на мулу в Одеській затоці і Придунайському районі Чорного моря розрізняються популяційним характеристиками. Робиться висновок про те, що високе евтрофування вод викликає пригноблення росту і зниження виживаності мідії. Population characteristics of mussels Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819) from different habitats of the Danube and Odessa regions of the Black Sea were identified. Biomass and abundance of mussels fouling hard substrates significantly differ from these characteristics of mussels from sand and silt habitats. Population characteristics of mussels on silts in Odessa Bay and the Danube region are significantly different. It is concluded that high water eutrophication causes inhibition of growth and decreased survival of mussels.