Дослідження токсин-нейтралізуючих властивостей рекомбінантних одноланцюгових варіабельних фрагментів антитіл проти субодиниці В дифтерійного токсину - Олійник, О.С.; Лабинцев, Ю.А.; Короткевич, Н.В.; Колибо, Д.В.; Комісаренко, С В. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Мета. Відібрати scFv, які можуть нейтралізувати дифтерійний токсин. Методи. З використанням протокової цитофлуориметрії досліджено здатність специфічних scFv блокувати взаємодію міченого рецепторзв’язувального фрагмента токсину з поверхнею чутливих клітин. Результати. Виокремлено чотири scFv, яким притаманні властивості нейтралізувати токсин. Висновки. Отримані scFv можуть стати перспективними кандидатами на роль антитоксичних протидифтерійних пре паратів нового покоління. Aim. To select scFv which have an ability to neutralize diphtheria toxin. Methods. Flow-cytometry was used to study the ability of specific scFv to block the binding of a labeled receptor binding fragment of toxin with a surface of sensitive to toxin cells. Results. Four scFv with toxin-neutralization properties were selected. Conclusions. The obtained scFv could be considered as promising candidates for antitoxic antidiphtheria drugs of new generation.