Течение Ломоносова: история открытия - Гришин, М.Г. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Представлена история изучения подповерхностного экваториального противотечения Ломоносова. Статья отвечает на вопросы: чем было предопределено открытие течения Ломоносова, как собственно само открытие произошло, что было после открытия: какая была реакция на открытие и что потом предпринималось, первые итоги исследований. Показан ход исследования течения Ломоносова по программе “Эквалант”. Представлены кратко физические особенности течения Ломоносова, а также история издания полученных в Морском гидрофизическом институте материалов в Атласе, который стал своеобразным завершением международных программ по изучению тропической Атлантики. Отмечено, что открытие течения Ломоносова стало мощнейшим стимулом для дальнейшего изучения тропической Атлантики и после 1970 г., как в экспедиционном, так и в теоретическом плане. Исследования течения Ломоносова увенчались присуждением Государственной премии в 1970 г. коллективу авторов. Представлена історія вивчення підповерхневої екваторіальної течії Ломоносова. Стаття відповідає на питання: чим було обумовлене відкриття течії Ломоносова, як власне саме відкриття відбулося, що було після відкриття: яка була реакція на відкриття і що потім було зроблено, перші підсумки досліджень. Показано хід дослідження течії Ломоносова за програмою "Еквалант". Представлені стисло фізичні особливості течії Ломоносова, а також історія видання отриманих у Морському гідрофізичному інституті матеріалів в Атласі, який став своєрідним завершенням міжнародних програм з вивчення тропічної Атлантики. Відмічено, що відкриття течії Ломоносова стало щонайпотужнішим стимулом для подальшого вивчення тропічної Атлантики і після 1970 р., як в експедиційному, так і в теоретичному плані. Дослідження течії Ломоносова увінчалася присудженням Державної премії в 1970 р. колективу авторів. History of study of subsuperficial equatorial backflow Lomonosov is presented. The article answers the following questions: what predetermined the discovery of the Lomonosov current, how the discovery was actually made, what happened after the discovery: what was reaction to it and what was then undertaken, first results of researches. The research progress of the Lomonosov current under the "Ekvalant" program is shown. The physical peculiarities of the Lomonosov current are presented briefly, as well as the history of publishing of the materials obtained in Marine Hydrophysical Institute in Atlas which became an original close-out of the international programs on the study of tropical Atlantic. It is noted that the discovery of the Lomonosov current became a great stimulus for the further study of the tropical Atlantic after 1970, both in expedi tions and in theory. The group of authors was awarded with the State Prize in 1970 for the research of the Lomonosov current.