Статистический анализ термохалинных полей Черного моря по данным буев-профилемеров ARGO - Белокопытов, В.Н.; Багаев, А.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Выполнено исследование пространственно-временной изменчивости термохалинной структуры верхнего 300-метрового слоя Черного моря с использованием метода разложения по эмпирическим ортогональным функциям (ЭОФ) по данным буев-профилемеров Argo за период 2002 – 2012 гг. Показано, что около 80 % дисперсии температуры и около 90 % солености описываются тремя первыми вертикальными модами ЭОФ. Обсуждаются вопросы интерпретации отдельных мод ЭОФ и их связь с гидрологической структурой моря. Высказано предположение о горизонтальной анизотропии процессов формирования холодного промежуточного слоя (ХПС) в Черном море, проявляющееся в том, что изопикническое стекание холодных вод из центральной части моря к периферии происходит в виде отдельных струй. Виконано дослідження просторово-часової мінливості термохалінної структури верхнього 300-метрового шару Чорного моря з використанням методу розкладання по емпіричним ортогональних функціях (ЕОФ) за даними буїв-профілемерів Argo за період 2002 – 2012 рр. Показано, що близько 80 % дисперсії температури і близько 90 % солоності описуються трьома першими вертикальними модами ЕОФ. Обговорюються питання інтерпретації окремих мод ЕОФ та їх зв'язок з гідрологічної структурою моря. Висловлено припущення про горизонтальної анізотропії процесів формування холодного проміжного шару (ХПШ) в Чорному морі, що виявляється в тому, що ізопікнічне стікання холодних вод з центральної частини моря до периферії відбувається у вигляді окремих струменів. The spatial and temporal variability of the thermal and saline structure of the upper 300-m layer of the Black Sea is provided with the empirical orthogonal functions (EOF), according to Argo floats data for the period 2002 – 2012. It is shown that about 80 % of the temperature and salinity variance of about 90 % are described by the first three vertical modes EOF. The interpretation of the individual modes and their relation to hydrological structure of the sea are proposed. Horizontal anisotropy of the cold intermediate layer formation (CIL) in the Black Sea is suggested, which manifests itself in the fact that the cold water isopycnic descent from the central part of the sea to the periphery is in the form of individual jets.