Исследование особенностей оптических характеристик пылевого аэрозоля над Чёрным морем - Калинская, Д.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Проанализированы данные оптических характеристик атмосферы во время переноса пылевого аэрозоля со стороны африканского континента. Проанализированы условия регистрирования и микроструктура пылевого аэрозоля. Описаны оптические свойства аэрозоля в столбе атмосферы, а также представлен анализ динамики пространственной изменчивости, распределения частиц пыли по размерам. Проведен сравнительный анализ данных станций Messina и Sevastopol во время зимнего переноса пыли пустыни Сахара. Определены характеристики пространственной изменчивости аэрозоля на разных высотах во время событий переноса пыли: определены средние и максимальные скорости переноса крупных частиц. Проаналізовані дані оптичних характеристик атмосфери під час переносу пилового аерозолю з боку африканського континенту. Проаналізовано умови реєстрації і мікроструктура пилового аерозолю. Описано оптичні властивості аерозолю в стовпі атмосфери, а також представлений аналіз динаміки просторової мінливості, розподілу часток пилу за розмірами. Проведено порівняльний аналіз даних станцій Messina і Sevastopol під час зимового переносу пилу пустелі Сахара. Визначено характеристики просторової мінливості аерозолю на різних висотах під час подій переносу пилу: визначені середні та максимальні швидкості переносу великих часток. Aerosol optical characteristics of atmosphere during the transfer of dust aerosol from the side of african continent are analyzed. The registration conditions and microstructure of dust aerosol are analyzed. Optical properties of aerosol in atmosphere column are described, and also the analysis of spatial variability dynamics, particles size distribution of dust are presented. The comparative analysis of the Messina and Sevastopol stations data during the winter transfer of Sahara dust is carried out. Characteristics of spatial variability of aerosol on different heights during the events of dust transfer are following: maximum and medium speeds of transfer of large particles are determined.