Построение алгоритма ассимиляции спутниковых данных в биооптической модели Черного моря - Федотов, А.Б.; Суслин, В.В.; Коротаев Г.К. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
В работе предложен алгоритм ассимиляции спутниковых данных о спектральных характеристиках восходящего излучения морской поверхности в модели экосистемы Черного моря. В качестве данных использовались значения спектрального коэффициента яркости моря, полученные после обработки измерений цветового сканера SeaWiFS. Ассимиляция спутниковых данных с использованием предложенного алгоритма позволяет уточнить величины оптически активных компонент морской среды, получаемые в расчетах по междисциплинарной модели Черного моря, что в свою очередь позволяет повысить точность результатов численного моделирования экосистемы для глубоководной части Черного моря. У роботі запропонований алгоритм асиміляції супутникових даних про спектральні характеристики висхідного випромінювання морської поверхні в моделі екосистеми Чорного моря. Як дані використовувалися значення спектрального коефіцієнта яскравості моря, отримані після обробки вимірів колірного сканера SeaWiFS. Асиміляція супутникових даних з використанням запропонованого алгоритму дозволяє уточнити величини оптично активних компонентів морського середовища, отримувані в розрахунках по міждисциплінарній моделі Чорного моря, що у свою чергу дозволяє підвищити точність результатів чисельного моделювання екосистеми для глибоководної частини Чорного моря. In the paper has been developed the satellite data assimilation algorithm on the spectral characteristics of the upward radiation of the sea upper layer in a model of the ecosystem of the Black Sea. The data received by the SeaWiFS instrument. Assimilation of satellite data with the use of the proposed algorithm allows to specify the values of optically active component of the marine environment, received in the calculation of interdisciplinary models of the Black Sea, which in its turn allows to increase the accuracy of the results of the numerical simulation of the ecosystem for a deep-water part of the Black Sea.