О причинах доминирования Emiliania huxleyi в фитопланктоне глубоководной части Черного моря в начале лета - Чурилова, Т.Я.; Суслин, В.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
«Цветение» кокколитофорид Emiliania huxleyi регулярно повторяется в начале лета в глубоководной части Черного моря, когда солнечная инсоляция максимальна и поверхностный фитопланктон существует в самом узком верхнем перемешанном слое (ВКС) при экстремально высоком уровне облученности в течение годового цикла. Причина «цветения» E. huxleyi в это время года связана с особыми светорассеивающими свойствами кокколит, покрывающих клеточную оболочку, что приводит к уменьшению эффективности проникновения света в клетку более чем в два раза и защищает клетку от ингибирующей рост клеток освещенности в среде. В результате кокколитофориды имеют преимущество в скорости роста в сравнении с другими таксонами, что является причиной развития их «цветения» в начале лета. Установлено, что межгодовая вариабельность интенсивности «цветения» E.huxleyi и площади, которую оно охватывает, связана с толщиной ВКС в это время года, которая зависит от метеорологических условий предшествующей зимы. «Цвітіння» кокколітофорид Emiliania huxleyi регулярно повторюється на початку літа в глибоководній частині Чорного моря, коли сонячна інсоляція максимальна і поверхневий фітопланктон існує в самому вузькому верхньому перемішаному шарі (ВКС) при екстремально високому рівні опромінення протягом річного циклу. Причина «цвітіння» E.huxleyi в цей час року пов'язана з особливими світлорозсіюючими властивостями кокколіт, які покривають клітинну оболонку, що призводить до зменшення ефективності проникнення світла в клітку більш ніж у два рази і захищає клітину від інгібуючої ріст клітин освітленості в середовищі. В результаті кокколітофоріди мають перевагу в швидкості росту у порівнянні з іншими таксонами, що є причиною розвитку їх «цвітіння» на початку літа. Встановлено, що міжрічна варіабельність інтенсивності «цвітіння» E.huxleyi і площі, яку воно охоплює, пов'язана з товщиною ВКС в цей час року, яка залежить від метеорологічних умов попередньої зими. «Bloom» of coccolithophores Emiliania huxleyi is occurred regularly in early summer in deep-waters of the Black Sea, when solar insulation is maximal for its annual cycle and phytoplankton exists in thin upper mixed layer (UML) under extremely high level of light intensity. Reason of E.huxleyi «bloom» in this time of year is associated with special light-scattering properties of coccoliths, covering the cell membrane, which results in decreasing the efficiency of light penetration into the cell by more than two times and protects cells from light inhibiting the growth of cells. As result, coccolithophores get an advantage in growth rate compared to other phytoplankton taxa, which causes their «bloom» in the early summer. It has been shown that the interannual variability of the intensity of E.huxleyi «blooming» and the area covered is related to the UML thickness which depends on the meteorological conditions of the previous winter.