Методика визначення етанолу у вині ферментним амперометричним біосенсором - Горюшкіна, Т.Б.; Орлова, А.П.; Верик, Г.М.; Солдаткін, О.П.; Дзядевич, С.В. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Мета. Розробка методики визначення етанолу у вині ферментним амперометричним біосенсором. Методи. Використано ферментний амперометричний біосенсорний метод аналізу етанолу. Результати. Проведено порівняльний аналіз ефективності застосування двох методів іммобілізації алкогольоксидази (АО) при розробці амперометричного біосенсора для аналізу етанолу у вині. Обрано метод іммобілізації ферменту у парах глутарового альдегіду, за використання якого іммобілізована АО демонструє кращі робочі характеристики. Досліджено селективність, операційну стабільність та стабільність при зберіганні створеного біосенсора, встановлено рН-оптимум його роботи. Відпрацьовано методику визначення етанолу у вині за допомогою амперометричного біосенсора на основі платинового електрода SensLab та АО. Із застосуванням розробленого високостабільного біосенсора проаналізовано концентрацію етанолу у зразках вина. Показано високу кореляцію отриманих результатів із даними методу денситометрії дистиляту. Висновки. Запропоновану методику аналізу етанолу можна в подальшому використовувати у виноробстві. Aim. Development of the procedure of ethanol determination in wine by an enzyme amperometric biosensor. Methods. The amperometric biosensor method of ethanol analysis has been used in this work. Results. The paper presents comparative analysis of two methods of alcohol oxidase (AO) immobilization for development of amperometric biosensor for ethanol determination in wine. The method of AO immobilization in glutaraldehyde vapour was chosen as optimal for this purpose. The selectivity, operational and storage stability, and pH-optimum for operation of the created biosensor were determined. The procedure of ethanol determination in wine by amperometric biosensor on the basis of platinum printed electrode SensLab and AO was optimized. The analysis of ethanol concentration in wine and must samples was carried out using the developed high-stable biosensor. A good correlation between the data obtained by the biosensor and densitometry methods was shown. Conclusion. The proposed method of ethanol analysis could be used in wine production.