Численное моделирование катастрофических погодных явлений в Черноморском регионе - Шокуров, М.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Описаны результаты оперативного прогноза с использованием мезомасштабных региональных моделей ММ5 и WRF трех природных катастрофических явлений в Черноморском регионе: 1) Катастрофического шторма на акватории Черного моря 11 ноября 2007 г. с человеческими жертвами, 2) сильных ливневых осадков 6-7 июля 2012 г., приведших к наводнению в г. Крымске с человеческими жертвами, 3) Новороссийской боры, возникающей в зимний период, проявляющейся в значительном усилении ветра и сильном похолодании. Описані результати оперативного прогнозу з використанням мезомасштабних регіональних моделей ММ5 і WRF трьох природних катастрофічних явищ в Чорноморському регіоні: 1) Катастрофічного шторму на акваторії Чорного моря 11 листопада 2007 р. з людськими жертвами, 2) сильних зливових опадів 6 – 7 липня 2012 р., що призвели до повені у м. Кримську з людськими жертвами, 3) Новоросійської бори, що виникає в зимовий період, що виявляється в значному посиленні вітру і сильному похолоданні. The results of the operational forecast using regional mesoscale models MM5 and WRF of three natural catastrophic events in the Black Sea region: 1) catastrophic storm on the Black Sea 11 November 2007 with the loss of life, 2) heavy rainfall on July 6-7, 2012, led to flooding in Krymsk with fatalities, 3) Novorossiysk bora occurring in the winter, which is manifested in a significant strengthening of wind and strong cooling.