Задача минимизации концентрации загрязнений от пожаров в регионе - Агошков, В.И.; Новиков, И.С. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Проблема загрязнения окружающей среды – одна из актуальных проблем экологии. В данной работе предложен метод решения задачи о минимизации концентрации загрязнений от пожаров в регионе. При тестировании метода привлекались данные за лето 2010 года в Московском регионе. Рассматриваемая задача является некорректной, поэтому в настоящей работе применяется метод регуляризации А.Н. Тихонова. В основу решения задачи положен метод «двойственного» представления квадратичного функционала невязки. Это представление использовалось для дальнейшего исследования и построения алгоритмов решения задачи. Проблема забруднення навколишнього середовища є однією з актуальних проблем екології. В роботі запропоновано метод розв'язку задачі мінімізації концентрації забруднення від пожеж в регіоні. При тестуванні метода, використовувались дані на літо 2010, в Московській області. Через ефект місцевості джерел забруднення, ця задача є некоректною, тому використовувалася регуляризація Тихонова. Основою для прийняття рішення є метод «двоїстого» представлення квадратичного функціонала відхилу. Це уявлення використовується для подальшого дослідження і побудови алгоритмів. Environment pollution is one of actual ecological problems. A method of solving the problem of minimization pollutants concentration from fires into a region is proposed in this paper. When testing the method the data over summer 2010 into Moscow region were used. The problem is incorrect by local sources, so Tikhonov regularization was applied. The method of solving the problem is based on quadratic functional dual representation. This representation is then used for further researches and solving algorithms construction.