Ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози - Пешкова, В.М.; Саяпіна, О.Я.; Солдаткін, О.О.; Дзядевич, С.В. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Мета. Розробити ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози. Методи. У роботі використано кондуктометричні перетворювачі, що складаються з двох пар золотих гребінчастих електродів. На поверхню останніх нанесено біоселективну мембрану, до скла дуякої входять ферменти глюкозооксидаза, мутаротаза, α-глюкозидаза. Резуль тати. Лінійний діапазон концентрації глюкози і мальтози, яку можна виявляти задопомогою кондуктометричного біосенсора для визначення мальтози, становить від 0,002 до 1 мМ. Час, потрібний для встановлення концентрації мальтози в розчині, дорівнює 1–2 хв. Досліджено залежність величини відгуку біосенсора на внесення субстрату від рН, іонної сили та буферної ємності робочого розчину, представлено дані по селективності біосенсора. Розроблений кондуктометричний біосенсор характеризується високою операційною стабільністю та відтворюваністю сигналу. Висновки. Створено ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози та проаналізовано його робочі характеристики. Запропоновану методику вимірювання мальтози можна застосовувати у подальшому в харчовій промисловості для контролю і оптимізації виробництва. Aim. To develop enzyme conductometric biosensor for maltose determination. Methods. A conductometric transducer consisting of two gold pairs of electrodes was applied. Three-enzyme membrane (glucose oxidase, mutarotase, a-glucosidase) immobilized on the surface of the conductometric transducer was used as a bioselective element. Results. A linear range of maltose conductometric biosensor was from 0,002 mM to 1 mM for glucose and maltose detection. The time of maltose analysis in solution was 1–2 minutes. The dependence of biosensor responses to substrate on pH, ionic strength, and buffer capacity of work solution was studied. The data of biosensor selectivity are presented. The developed conductometric biosensor is characterized by high operational stability and signal reproducibility. Conclusion. The enzyme conductometric biosensor for maltose determination has been developed. The analytical characteristics of the maltose biosensor were investigated. The proposed method could be used in food industry to control and optimize production.