Параметры антициклонов в Черноморско-Средиземноморском регионе и их климатические изменения - Воскресенская, Е.Н.; Коваленко, О.Ю. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
По данным ре-анализа NCEP за 1950 – 2006 гг. рассчитаны параметры антициклонов в Черноморско-Средиземноморском регионе (частота, глубина и площадь), оценены их линейные тренды. Проанализировано межгодовую изменчивость частоты антициклонов с учетом фазы Североатлантического колебания и разных типов событий Эль-Ниньо – Южное колебание. Використовуючі дані ре-аналізу NCEP за 1950 – 2006 рр., були розраховані параметри антіциклонів у Чорноморсько-Середземноморському регіоні (частота, глибина та площа), оцінено їх лінійні тренди. Проаналізовано міжрічну мінливість частоти антіциклонів з урухуванням фази Північноатлантичного коливання та різних типів подій Ель-Ніньо – Південне коливання. Using re-analysis NCEP in 1950 – 2006 the parameters of anticyclone in the Black Sea and the Mediterranean region and their linear trends were calculated. Interannual variability of the anticyclonic frequency associated with different phases of the North Atlantic oscillation and the types of El Niño - Southern Oscillation were studied.