Технология мониторинга полей поверхностных характеристик моря по спутниковым данным - Васечкина, Е.Ф. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
На примере реконструкции последовательности полей концентрации хлорофилла «а» у южного берега Крыма изложена технология восстановления пропусков в спутниковых данных, обусловленных наличием облачности. Приведены результаты тестирования метода в виде зависимости средней ошибки реконструкции от числа пропусков. Показано, что применение предлагаемой технологии позволяет получать на ограниченных участках моря поля поверхностных характеристик с разрешением 1 км и дискретностью 1 сутки. На прикладі реконструкції послідовності полів концентрації хлорофілу «а» біля південного берега Криму викладена технологія відновлення пропусків у супутникових даних, обумовлених наявністю хмарності. Наведено результати тестування методу у вигляді залежності середньої помилки реконструкції від числа пропусків. Показано, що застосування пропонованої технології дозволяє отримувати на обмежених ділянках моря поля поверхневих характеристик з дозволом 1 км і дискретністю 1 добу. Algorithm of reconstruction gaps in satellite data due to the presence of clouds has been demonstrated on the example of recovering the sequence of fields of chlorophyll "a" concentration in the region near southern Crimea. The results of method testing has been shown as a function of mean error of reconstruction to the number of gaps. Application of the proposed algorithm allows one to get fields of surface characteristics on limited areas with 1 km resolution and 1 day discreteness.