Количественная оценка переноса масс воды Черноморскими потоками по климатическим данным - Белевич, Р.Р.; Скипа, М.И.; Сриберко, А.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
Располагая климатическими сведениями о температуре и солености воды полученными в узлах 95 квадратов (размером 40 ´ 40 миль) Черного моря была предпринята попытка оценить величины переноса в нем масс воды Черноморскими потоками. Применив для расчета аппарат динамического метода, были вычислены среднегодовые величины расходов масс воды, а также оценены месяцы (сезоны) максимальных и минимальных переносов, выявлены: период активного развития динамических процессов на акватории моря и период их затухания. Маючи в своєму розпорядженні кліматичні відомості про температуру і солоність води отриманих у вузлах 95 квадратів (розміром 40 ´ 40 миль) Чорного моря була зроблена спроба оцінити величини переносу в ньому мас води Чорноморськими потоками. Застосувавши для розрахунку апарат динамічного методу були обчислені середньорічні величини витрат мас води, а також оцінені місяці (сезони) максимальних і мінімальних переносів, виявлено: період активного розвитку динамічних процесів на акваторії моря і період їх послаблення. With climatic information about the temperature and salinity of the water produced at the sites of 95 squares (40 ´ 40 miles) of the Black Sea was an attempt to assess the value of the transfer to it of the masses Black Sea water flows. Applying for the calculation of the unit of the dynamic method were calculated annual average cost of water masses, as well as evaluated months (seasons), the maximum and minimum shifts are revealed: the period of active development of dynamic processes in the waters of the sea and the period of their weakening.