Особенности влияния техноэкосистемы бассейна р. Днепр на шельф Черного моря - Шапарь, А.Г.; Скрипник, О.А.; Емец, Н.А. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
Каскад днепровских водохранилищ является одной из основных причин эвтрофикации вод р. Днепр, деградации экосистем Днепровско-Бугского лимана, шельфа северо-западной части Черного моря. Каскад дніпровських водосховищ є однією з основних причин евтрофікації вод р. Дніпро, деградації екосистем Дніпровcько-Бузького лиману, шельфу північно-західної частини Чорного моря. Dnieper cascade reservoirs is one of the main causes eutrophication Dnieper, ecosystem degradation Dnieper-Bug estuary, north-western shelf of the Black Sea.