⁹⁰Sr и ¹³⁷Cs в севастопольских бухтах после аварии на Чернобыльской АЭС, биогеохимические факторы самоочищения экосистем - Мирзоева, Н.Ю. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
Описаны закономерности изменения концентрации ⁹⁰Sr и ¹³⁷Cs в воде и гидробионтах севастопольских бухт после аварии на ЧАЭС в период 1986 – 2012 гг. Определены постоянные времени экспоненты уменьшения вдвое концентраций ⁹⁰Sr и ¹³⁷Cs в компонентах экосистемы севастопольских бухт. Оценен запас ⁹⁰Sr и ¹³⁷Cs в воде, гидробионтах и донных отложениях исследуемых экосистем. Рассчитана скорость и определены биогеохимические факторы самоочищения водной экосистемы севастопольских бухт от поставарийных ⁹⁰Sr и ¹³⁷Cs. Описано закономірності зміни концентрації ⁹⁰Sr і ¹³⁷Cs у воді і гідробіонтах севастопольських бухт після аварії на ЧАЕС у період 1986 – 2012 рр. Визначено постійні часу експоненти зменшення вдвічі концентрацій ⁹⁰Sr і ¹³⁷Cs у компонентах екосистеми севастопольських бухт. Оцінено запас ⁹⁰Sr і ¹³⁷Cs у воді, гідробіонтах і донних відкладеннях досліджуваних екосистем. Розраховано швидкість і визначені біогеохімічні фактори самоочищення водяної екосистеми севастопольських бухт від післяаварійних ⁹⁰Sr і ¹³⁷Cs. The regularities of the ⁹⁰Sr and ¹³⁷Cs concentration changes in the water and hydrobionts of the Sevastopol bays after the Chernobyl NPP accident in the period 1986 – 2012 yrs. were described. The constants time of exponential decrease in twice of ⁹⁰Sr and ¹³⁷Cs concentrations in the components of the Sevastopol bays ecosystem were determined. The stock of ⁹⁰Sr and ¹³⁷Cs in water, hydrobionts and bottom sediment of the investigated ecosystems was estimated. The speed and biogeochemical factors of the selfpurification of aquatic ecosystem of the Sevastopol bays from the after-accidental ⁹⁰Sr and ¹³⁷Cs were calculated.