Закон сохранения баланса влияний в адаптивных моделях морских экосистем - Тимченко, И.Е.; Игумнова, Е.М.; Лазарчук, И.П.; Солодова, С.М. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
Рассмотрены адаптивные модели морских экосистем, имеющие в каждом уравнении отрицательные обратные связи первого или второго порядка между переменными и скоростями их изменения. Показано, что модели второго порядка адекватно выражают стремление живых организмов приспособиться к условиям окружающей среды, благодаря закону сохранения баланса влияний: суммарные значения переменных экосистемы и влияющих на них факторов сохраняются и равны ресурсным емкостям окружающей среды по отношению к этим переменным. Действие закона рассмотрено на примере интегральной модели морской экосистемы второго порядка, находящейся под влиянием динамики морской среды и антропогенным влиянием приморской территории. Построены сценарии экономических процессов производства и сценарии биоразнообразия морской среды, управляемые природоохранными действиями. Розглянуті адаптивні моделі морських екосистем, які мають у кожному рівнянні негативні зворотні зв'язки першого або другого порядку між змінними та швидкостями їх зміни. Показано, що моделі другого порядку адекватно відображають прагнення живих організмів пристосуватися до умов навколишнього середовища, завдяки закону збереження балансу впливів: сумарні значення змінних екосистеми та факторів, які на них впливають, зберігаються і дорівнюють ресурсним ємкостям навколишнього середовища по відношенню до цих змінних. Дія закону розглянута на прикладі інтегральної моделі морської екосистеми другого порядку, що знаходиться під впливом динаміки морського середовища та антропогенним впливом приморської території. Побудовані сценарії економічних процесів виробництва та сценарії біорізноманіття морського середовища, що керуються природоохоронними діями. The adaptive models of marine ecosystems considered with negative feedbacks of first or second order between the variables and their rates of change in each equation. It is shown that the second-order model adequately express the desire of living organisms to adapt to environmental conditions, thanks to the balance of causes conservation law: the sum of values of ecosystem variables and the factors influencing them are equal the current capacities of the environment with respect to these variables. The law considered by the example of the integrated model of the second order marine ecosystem, which is influenced by the dynamics of marine environment and human impact in the coastal area. Scenarios of economic production and marine biodiversity processes were constructed, controlled by environment protection actions.