Многолетние изменения карбонатной системы Черного моря с 1932 по 2010 гг. - Медведев, Е.В.; Моисеенко, О.Г.; Хоружий, Д.С. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
Проведен анализ компонентов карбонатной системы на основе данных из банка данных МГИ НАН Украины за период 1932 – 2010 гг. Показаны изменения общей щелочности, водородного показателя, общего растворенного неорганического углерода и парциального давления углекислого газа, а также прослежена динамика в росте и снижении концентрации этих компонентов в водах Черного моря. Проведено аналіз компонентів карбонатної системи на основі даних з банку даних МГІ НАН України за період 1932 – 2010 рр. Показані зміни загальної лужності, водневого показника, загального розчиненого неорганічного вуглецю та парціального тиску вуглекислого газу, а також простежена динаміка в зростанні та зниженні концентрації цих компонентів у водахЧорного моря. The analysis of the carbonate system components based on the MHI NASU database for the period of 1932 – 2010 was conducted. Changes of total alkalinity, pH, total dissolved inorganic carbon and carbon dioxide partial pressure values were shown, as well as the dynamics of growth or decrease of their concentrations in the Black Sea waters have been traced.