Моделирование морфодинамики Бакальской косы - Фомин, В.В.; Алексеев, Д.В.; Харитонова, Л.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
Выполнено моделирование эволюции Бакальской косы под действием штормового волнения, проникающего из северо-западной части Черного моря. Использована гидродинамическая модель XBeach (eXtreme Beach behavior). Проанализирована связь направлений волновых течений, потоков наносов, положений зон размыва и аккумуляции с направлениями набегания волн. Установлено, что потоки наносов вдоль западного берега косы направлены от основания к дистальной части при юго-западном, западном – юго-западном и западном направлениях набегания волн и в обратном направлении при западном – северо-западном, северо-западном, северном – северо-западном направлениях набегания. Показано, что отделение дистальной части от основного тела косы может происходить при набегании волн с запада, запада – северо-запада, северо-запада. Виконано моделювання еволюції Бакальської коси під дією штормового хвилювання, що проникає з північно-західної частини Чорного моря. Використана гідродинамічна модель XBeach (eXtreme Beach behavior). Проаналізовано зв'язок напрямків хвильових течій, потоків наносів, положень зон розмиву й акумуляції з напрямками набігання хвиль. Встановлено, що потоки наносів уздовж західного берега коси спрямовані від основи до дистальної частини при ПдЗ, ЗПдЗ і З напрямках набігання хвиль і у зворотному напрямку при ЗПнЗ, ПнЗ і ЗПнПн напрямках набігання. Показано, що відділення дистальної частини від основного тіла коси може відбуватися при набіганні хвиль із З, ЗПнЗ і ПнЗ. Simulation of Bakalskaya Spit evolution caused by storm waves penetrating from north-west region of the Black Sea is carried out. XBeach (eXtreme Beach behavior) hydrodynamic model is used. Relationship of directions of wave currents and sediment fluxes, locations of erosion and accumulation zones with wave running directions is analyzed. It is obtained, that sediment fluxes along the west coast of the spit are directed from base to distal part in case of SW, WSW and W directions of wave running and backward in case of WNW, NW and WNN directions of wave running. Separation of distal part from main spit body is shown can occur in case of wave running from W, WNW and NW.