Особенности абразионно-аккумулятивных процессов о. Коса Тузла при меридиональных ветрах - Ломакин, П.Д.; Чепыженко, А.И.; Чепыженко, А.А. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
На основе анализа данных трех комплексных океанологических экспедиций, проведенных МГИ НАНУ и ЮгНИРО, проанализированы особенности циркуляции вод и переноса суммарного взвешенного вещества в области о. Тузла при типичных для Керченского пролива устойчивых меридиональных ветрах. Показано, что сгонно-нагонный эффект, вызываемый этими ветрами в районе о. Тузла, – один из значимых факторов, формирующих поля гидрофизических и геологических элементов на рассматриваемой акватории. Выявлены участки эрозии и аккумуляции взвеси в области о. Тузла и дамбы. На основі аналізу даних трьох комплексних океанологічних експедицій, проведених МГІ НАНУ і ПдНІРО, проаналізовано особливості циркуляції вод і перенесення сумарного зваженого речовини в області о. Тузла при типових для Керченської протоки стійких меридіональних вітрах. Показано, що згінно-нагінні ефект, викликаний цими вітрами в районі о. Тузла, – один із значущих чинників, що формують поля гідрофізичних і геологічних елементів на розглянутій акваторії. Виявлені ділянки ерозії та акумуляції суспензії в області о. Тузла і дамби. Based on the analysis of these three complex oceanographic expeditions conducted by MHI NASU and YugNIRO, the features of ocean circulation and transport of total suspended matter near the Tuzla Island in the Kerch Strait during typical stable meridional winds are analyzed. It is shown that the tide effect caused by these winds near Tuzla Island is one of the factors forming the hydrophysical and geological fields in the area under consideration. A suspended matter erosion and accumulation areas near Tuzla Island and dams are identified.