Карбонатная система вод р. Черной и зоны биогеохимического барьера р. Черная – Севастопольская бухта (Черное море) - Моисеенко, О.Г.; Хоружий, Д.С.; Медведев, Е.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
Проведен анализ карбонатной системы вод р. Черной на основе данных экспедиционных исследований полученных с 2008 по 2011 г. Показаны сезонные изменения концентраций компонентов карбонатной системы, общего растворенного неорганического углерода и величины равновесного парциального углекислого газа в водах реки и определены изменения их соотношений по руслу реки. Рассчитаны характеристики биогеохимического барьера р.Черная – б. Севастопольская. Проведено аналіз карбонатної системи вод р. Чорної на основі даних експедиційних досліджень отриманих з 2008 по 2011р. Відображені сезонні зміни концентрацій компонентів карбонатної системи, загально розчиненого неорганічного карбону та кількості рівноважного парціального вуглекислого газу в складі вод річки й визначені зміни їх співвідношень за руслом річки. Розраховані характеристики біогеохімічного бар'єра р. Чорна – б. Севастопольська. The analysis carbonate system river Chornaya water based on field survey data that was received in 2008-2011 years. Season changes of concentration of components carbon system and overall dissolved inorganic carbon, the value of partial carbon dioxide in river Chornaya water are shown; changes of their relations relative to the river channel are identified. Characteristics biogeochemistry barrier of river Chornaya – Sevastopolscaya bay are calculated.