Микробиологические методы при экологическом мониторинге донных отложений черноморского шельфа - Смирнова, Л.Л. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2013)
Показано, что видовой состав и численность доминирующих групп микроорганизмов зависят от уровня и химической природы антропогенной нагрузки на экосистемы бентоса прибрежных акваторий. Видовий склад і чисельність домінуючих груп мікроорганізмів залежать від рівня та хімічної природи антропогенного впливу на екосистеми бентосу прибережних акваторій. Species composition and the abundance of the dominant groups of microorganisms are associated with the chemical nature of the human impact on the coastal benthic ecosystems.