Fractal dimensions of gypsum cave-mazes of Western Ukraine - Andreychouk, V.N.; Błachowicz, Т.; Domino, К. (Спелеологія і карстологія, 2013)
Gypsum maze caves of Western Ukraine are characterized by a complex spatial structure, which can be treated as fractals and can be studied using appropriate mathematical tools. Capacitance and correlation fractal dimensions of largest gypsum caves of the region were calculated. The results were used to predict findings of new, yet undiscovered parts of cave mazes. Горизонтально развитые гипсовые пещеры-лабиринты Западной Украины характеризуются сложной пространственной структурой, обладающей признаками фрактальной, которая может быть исследована с использованием соответствующих математических методов. Изучено (рассчитано) объемное и корреляционное измерения длиннейших гипсовых пещер региона. Предполагается, что результаты фрактального исследования могут быть использованы в целях прогноза еще не обнаруженных частей пещерных лабиринтов. Горизонтально розвинуті гіпсові печери-лабіринти Західної України характеризуються складною просторовою структурою, яка має ознаки фрактальної і може бути досліджувана з використанням відповідних математичних методів. Досліджено (розраховано) об´ємний та кореляційний виміри найдовших гіпсових печер-лабіринтів регіону. Висловлюється припущення, що результати фрактального дослідження можуть використовуватись з ціллю прогнозування ще невідкритих частин печер-лабіринтів.