Давньоруськi старожитностi Новгород-Сiверського Подесення - Ясновська, Л. (Сiверянський лiтопис, 2005)
На сьогоднi на територiї Новгород-Сiверського району Чернiгiвської областi, що
практично збiгається з кордонами Новгород-Сiверського Подесення, виявлено чимало пам’яток IX - XIII ст., у вивченнi яких можна видiлити п’ять етапiв. Тому є потреба окреслити особливостi дослiджень на кожному з них, згадати iмена археологiв, якi проводили тут розкопки, запровадити до наукового обiгу архiвнi матерiали. В статтi аналiзуються результати, отриманi науковцями до кiнця ХХ ст.