М.Т. Симонов (Номис): погляди помiщика на проблеми пореформеного сiльського господарства в Полтавськiй губернiї - Лимар, А. (Сiверянський лiтопис, 2005)
Матвiй Терентiйович Симонов (Номис) (1823 - 1901) - вiдомий етнограф-фольклорист, громадський та культурний дiяч, письменник та педагог. Саме цi аспекти його дiяльностi створили в лiтературi стiйкий образ Номиса-народолюбця, активного дiячаукраїнського нацiонально-культурного руху другої половини ХIХ ст. другого ешелону. Водночас його постать як помiщика-землевласника пореформеної доби досiзалишається не дослiдженою.