Выявление зон метасоматоза геоэлектрическими методами в Кировоградском рудном районе центральной части Украинского щита - Николаев, И.Ю.; Шеремет, Е.М.; Калашник, А.А. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2012)
Наведено результати досліджень геоелектричними методами аудіомагнітотелуричного (АМТЗ) і магнітотелуричного зондування (МТЗ) Кіровоградського рудного району вхрест Кіровоградської глибинної зони розломів. Метасоматити, що вміщають уранове і золоте зруденіння, мають дуже складну конфігурацію. Виявлення зон метасоматозу можливо при наявності уранініту з асоціацією електропровідних мінералів: молібденіту, піриту, піротину, галеніту, магнетиту або золота з сульфідами. Проведені дослідження показали принципову можливість застосування геоелектричних методів для виявлення зон метасоматозу. The results of Kirovohrad ore area of Kirovohrad deep fault zone surveying with the help of geoelectrical methods of audiomagnetotelluric sounding (AMTS) and magnetotelluric sounding (MTS) are described. Metasomatites enclosing uranium and gold mineralization have very complex configuration. Delineation of the zones of metasomatosis is possible in the presence of uraninite together with association of current-conducting minerals: molybdenite, pyrite, pyrrhotine, galena, magnetite or gold with sulphides. The studies show possibility in principle of employing geoelectrical methods to delineate zones of metasomatosis.