Математическая модель фильтрации в трещиновато-пористых гетерогенных средах - Ходырев, Е.Д. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2012)
Розглянуто особливості прояву процесів перенесення рідини і газу у розроблюваному вуглепородному масиві. За допомогою прийнятого феноменологічного підходу, з використанням теорії наслідку Больцмана-Вольтерра, розроблено математичну модель фільтрації у тріщинувато-пористих гетерогенних середовищах. Features related to liquid and gas transfer in coal-rock mass being mined are considered. With the help of accepted phenomenal approach using Boltzmann-Volterra theory mathematical model of seepage in fractured-porous heterogeneous media is developed.