О механизме потери устойчивости горных выработок и способах управления состоянием вмещающего их массива - Дрибан, В.А.; Новиков, А.О. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2012)
На основі теоретичних та експериментальних досліджень, що стосуються стійкості пружно-пластичних систем, розроблена ціла низка способів локальної охорони та підтримання гірничих виробок. Ці способи базуються на ідеях розвантаження гірських порід від підвищених напружень та їх укріплення і дозволяють максимальною мірою використати несучу здатність масиву. Based on fundamental and experimental research related to the stability of elastic-plastic systems, a number of techniques has been developed for local protection and maintenance of mine workings. These techniques are based on the ideas to relief increased pressures in rocks and allow employing maximally a load-carrying capability of rocks.