Состояние подработанных шахтерских городов и поселков после закрытия шахт - Кренида, Ю.Ф. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
Видобуток вугілля в містах приводить до руйнування будинків. Як правило для їхнього захисту використовуються загальні заходи. Цей спосіб захисту дозволив витягти 111-154 тонни вугілля з 1980 по 1985 року. Ушкодження будинків, що виникають при цьому, ліквідувалися шахтами, які у зв'язку із цим зазнавали значних втрат. На сьогоднішній день більшість шахт закрита. Як результат ми маємо скорочення кількості ремонтів будинків і відповідно будинку стали швидше зношуватися. Термін служби таких будинків без ремонту скорочується на 15-20 років. В умовах, що склалися фінансуванням ремонтів повинне займатися держава. Coal mining under cities causes damage to the houses. Typically to protect the cities man uses general measures. This way of protection allowed to extract 111-154 tons coal from 1980 to 1985. Damages to houses arising from the coal extraction were been eliminated by the mines which have suffered losses. Today, most of the mines are closed. As a result we have a reduction of the repair quantity of the buildings and accordingly their rapid deterioration. Service life of these houses without repairs decreased by 15-20 years. Under these circumstances, the government should give money to repair them.