Оборудование специальной наблюдательной станции при подработке подземных стальных трубопроводов - Сушко, Е.Т.; Трифонов, А.В. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
Розроблені методика проведення інструментальних вимірювань зрушень і деформацій земної поверхні і трубопроводів на підроблюваних територіях, схема спеціальної спостережної станції і конструкція накладного репера на трубопровід, що дозволяють більш обґрунтовано і достовірно встановити взаємозв'язок зрушень і деформацій земної поверхні і підземних трубопроводів. Procedure for conducting instrumental measurements of ground surface and pipeline movement and deformation at the territories being undermined, special observation station layout and configuration of pipeline-applied mine survey plug are developed and described that enables to determine deformation–movement relationship of ground surface and underground pipelines on a reasonable and true basis.