Структурно-функціональний рівень організації лінгвістичного процесора - Кисленко, Ю.І.; Черевко, О.С. (Штучний інтелект, 2012)
Стаття присвячена питанням структурно-функціонального рівня організації лінгвістичного процесора. На від- міну від численних схем аналізаторів, що базуються на засадах класичної лінгвістики, презентована розробка спирається на системну організацію мови, що запропонована авторами на шляху інтеграції сучасних досягнень нейрофізіології, психології, філософії і, звісно ж, здобутків лінгвістики. Це дозволило з системних позицій підійти до розгляду такого складного питання, як організація лінгвістичного процесора. Статья посвящена вопросам структурно-функционального уровня организации лингвистического процес- сора. В отличие от многочисленных разработок анализаторов, базирующихся на основаниях классической лингвистики, представленная публикация ориентируется на системную организацию языка, предложенную авторами на пути интеграции современных достижений нейрофизиологии, психологии, кибернетики, философии и, конечно же, лингвистики в области исследования речевой деятельности. Это позволило с системных позиций подойти к рассмотрению такого сложного вопроса, как функционирование и организация лингвистического процессора. The article is devoted to the structural and functional organization of linguistic processor. Unlike many development of the analyzers, which are based on the ground of classical linguistics, the given publication focuses on the systematic organization of the language proposed by the authors towards the integration of modern advances in neurophysiology, psychology, cybernetics, philosophy, and, of course, linguistics in research of speech activity. This allowed to come from the system position to the consideration of such complex issue as the functioning and organization of linguistic processor.