Моделювання мімічної складової для українського жестового мовлення - Кривонос, Ю.Г.; Крак, Ю.В.; Бармак, О.В.; Тернов, А.С. (Штучний інтелект, 2012)
Розглянуто підхід для моделювання емоційної та артикуляційної складових обличчя віртуальної моделі людини в процесі відтворення нею українського жестового мовлення. Запропонований підхід дозволяє використовувати отриманні при моделюванні параметри для аналізу зображень обличчя людини в процесі відтворення жестового мовлення. В статье предложен подход для моделирования эмоциональной и артикуляционной составляющей лица виртуальной модели человека в процессе воспроизведения украинской жестовой речи. Предложенный подход позволяет использовать полученные при моделировании параметры для анализа изображений лица человека в процессе воспроизведения жестовой речи. An approach to mimics and articulation modeling on a virtual model of a human face in a process of reproduction of the Ukrainian sign language is proposed in this paper. The proposed approach allows using parameters, which were obtained during modeling, for analysis of images of a human face during sign language reproduction.