Перераспределение метана в призабойной зоне угольного пласта - Фельдман, Э.П.; Стариков, Г.П.; Калугина, Н.А.; Навка, Е.А. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
Виконані шахтні експерименти та лабораторні вимірювання модулів всебічного стиснення та зсуву вугілля доводять, що метан перерозподіляється у привибівній зоні пласта таким чином, що він скупчується в області максимуму опорного тиску, а також в зонах збільшеної пористості та пониженого модулю зсуву. Збільшення тиску метану на цих ділянках може складати від 15 до 55 % по відношенню до віддалених ділянок пласта. Обґрунтовано теоретичну модель. Underground experiments and laboratory measurements of coal compression and shear moduli prove that methane is redistributed in the face zone of coal bed such that it is accumulated in the zone of maximum bearing pressure and also in the zones of increased porosity and decreased shear modulus. Increase in pressure in these zones can be 15–55 % in relation to coal bed distant sections. Grounds are given for the proposed abstract model.