Влияние увлажнения на энергию связи метана с угольным веществом - Василенко, Т.А.; Кириллов, А.К.; Молчанов, А.Н.; Троицкий, Г.А.; Вишняков, А.В.; Костенко, И.Г.; Пичка, Т.В.; Пономаренко, Д.А. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
Показано, що для зволоженого зразка енергія активації емісії метану зменшується в порівнянні із сухим вугіллям. Фізичним механізмом прискорення емісії метану в умовах високих тисків у вугільних шахтах на великих глибинах є активна роль молекул Н₂О, які витісняють молекули СН₄ з активних центрів сорбції поверхні порового простору вугільної речовини. It was found that for moistened sample activation energy of methane emission reduced in comparison with the dry coal. Physical mechanism of methane emission increasing in high pressured conditions of coal mines is the active role of Н₂О molecule that extrudes CH₄ from the active sorption sites of coal pores.