Математическое моделирование сдвижений горного массива над одиночной лавой - Сахно, И.Г.; Грищенков, Н.Н.; Голубев, Ф.М. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
У статті підкреслено необхідність вдосконалення способів прогнозу зрушень земної поверхні, за рахунок розробки та розвитку геомеханічних моделей, що дають можливість враховувати конкретну гірничо-технологічну ситуацію. Приведена методика будування моделі зрушень масиву над виробленим простором лави, основана на нелінійному рішенні методом кінцевих елементів. Приведено приклад розрахунку зрушень для умов шахти «Краснолиманская». In article emphasized the need for improved methods of forecasting changes the earth's surface, due to the design and development of geomechanical models enable to take into account the specific situation of mining and technology. Present methods of building model changes produced an array of space lava, based on nonlinear finite element solution. The examples of calculating changes to the mine "Krasno-Limanskaya."