Перспективы геомеханического моделирования деформационных процессов в осадочной толще при прогнозе зон повышенной продуктивности метана - Виктосенко, И.А.; Довбнич, М.М.; Полохов, В.М. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
Розглядаються механізми формування зон скупчення вільного метану в вуглепородному масиві, обумовлені природними процесами тріщиноутворення. Обговорюються можливості геомеханічного моделювання деформаційних процесів в осадовій товщі як інструмент підвищення ефективності досліджень при прогнозуванні зон підвищеної продуктивності – „Sweet Spots". The mechanisms of coal bed methane (CBM) production sweet spots zones caused by tectonic destruction zones formation processes are considered. The opportunity of geomechanical modeling in increasing the efficiency of geological and geophysical investigation by prediction CBM production sweet spots is discussed.