Инновационный метод исследования состояния углепородного массива - Смирнов, Ю.М.; Кенжин, Б.М. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
Сформульовано основні вимоги до інноваційного методу моніторингу вуглепородного масиву – адаптивного. Розроблено конструктивну схему реалізації цього методу, що дозволяє генерувати вібраційно-сейсмічний вплив на масив і оперативно змінювати його відповідно до заданої програми. Basic requirements to the innovative adaptive rock mass monitoring method are defined. Design scheme for implementation of this method is developed that enables to generate vibration and seismic impact on the rock mass and to change it quickly according to the program.