Петрологические и геофизические особенности щелочных метасоматитов Приазовья и Прибайкалья и их рудоносность - Пономаренко, А.Н.; Кривдик, С.Г.; Моргун, В.Г.; Дубина, А.В.; Шеремет, Е.М.; Николаев, И.Ю.; Николаев, Ю.И.; Сетая, Л.Д.; Мартынов, Г.П.; Лунев, Е.С.; Скляров, Е.В.; Шарыгин, В.В.; et al. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
У статті розглядається порівняльна оцінка протерозойських лужних метасоматитів Приазов'я і Прибайкалля. Робиться висновок про їхню подібність за рахунок генетичного зв'язку з карбонатитовою магмою. Прояви лужних метасоматитів, за даними геоелектричних досліджень, фіксуються у вигляді аномалій підвищеної електропровідності, що може служити пошуковою ознакою. Comparative evaluation of Proterozoic alkaline metasomatites of Azov region and Cisbaikalia is considered. Conclusion of their similarity due to their genetic affinity to carbonatite magma is made. Manifestations of alkaline metasomatites, according to data from geoelectrical surveys, are recorded as highly conductive anomalies that can serve as a prospecting indicator.