Защита информации интеллектуальных систем - Анцыферов, С.С.; Русанов, К.Е.; Маслова, Л.В. (Штучний інтелект, 2012)
Проблема обеспечения защиты информации интеллектуальных систем обработки является одной из важнейших при построении надежной информационной структуры. Эта проблема охватывает физическую защиту данных и системных программ и защиту от несанкционированного доступа к данным, передаваемым по линиям связи и находящимся на накопителях. Несанкционированный доступ может быть результатом деятельности как посторонних лиц, так и специальных программ- вирусов. Не менее важной задачей является оценка качества защиты информации. В данной статье предложена система оценки качества защиты информации интеллектуальных систем с учетом динамики изменения их параметров. Проблема забезпечення захисту інформації інтелектуальних систем обробки є однією з найважливіших при побудові надійної інформаційної структури. Ця проблема охоплює фізичний захист даних і системних програм і захист від несанкціонованого доступу до даних, що передаються по лініях зв’язку і перебувають на накопичувачах. Несанкціонований доступ може бути результатом діяльності як сторонніх осіб, так і спеціальних програм-вірусів. Не менш важливим завданням є оцінка якості захисту інформації. У даній статті запропоновано систему оцінки якості захисту інформації інтелектуаль- них систем з урахуванням динаміки зміни їх параметрів. The problem of ensuring protection of information of the intellectual systems of processing is one of the major at creation of reliable information structure. This problem covers both physical protection of data and system programs, and protection against unauthorized access to the data transferred on communication lines and being on stores. Unauthorized access is a result of activity of outsiders and special viruses. Not less important task is the quality rating of protection of information. The system of quality rating of protection of information of the intellectual systems is offered in this article subject to the change dynamics of parameters.