Прихована та захищена передача інформації в сенсорних і локально-регіональних радіомережах - Шевчук, Б.М. (Штучний інтелект, 2012)
Для реалізації прихованої у шумах радіоканалу та захищеної передачі пакетів даних у радіомережах на кожній абонентській системі запропонована реалізація комплексу алгоритмів, включаючи компактне кодування даних, криптостійке кодування даних з використанням одноразових шифрів, завадостійке кодування даних пакетів з використанням абонентом-відправником та абонентом-отримувачем пакету генерації псевдовипадкових послідовностей, перемішування даних та формування шумоподібних інтервально-імпульсних послідовностей з базою сигналу, яка попередньо узгоджена з поточним рівнем шумів у каналі зв’язку. Для реализации скрытой в шумах радиоканала и защищенной передачи пакетов данных в радиосетях на на каждой абонентской системе предложена реализация комплекса алгоритмов, включая компактное кодирование данных, криптоустойчивое кодирование данных с использованием одноразовых шифров, помехоустойчивое кодирование данных пакетов с использованием абонентом-отправителем и абонентом-получателем пакета генерации псевдослучайных последовательностей, перемешивание данных и формирование шумоподобных интервально-импульсных последовательностей с базой сигнала, которая предварительно согласована с текущим уровнем шумов в канале связи. To implement in radio networks secure data transfer hidden in radio noises on each subscriber system, it is proposed the implementation of complex algorithms and crypto-resistant encoding data with single-use codes, antinoise encoding data packets with a subscriber-sender and recipient of the call-receiver package generation pseudorandom sequences, data mixing and formation of noise-interval pulse sequence with a base signal that previously coordinated with the current noise in the channel of communication.