До 110-річчя від дня народження академіка АН СРСР М.В. Бєлова, почесного члена УМТ (Записки Українського мінералогічного товариства, 2011)
Видатний російський кристалограф і кристалохімік українського походження, фундатор радянської школи зі структурної мінералогії, науковець Ломоносівського інституту геохімії, мінералогії й кристалографії АН СРСР (1933—1937), Лабораторії кристалографії АН СРСР (1937—1944), завідувач лабораторії (1944—1982), завідувач відділу (1960—1982) Інституту кристалографії АН СРСР, академік (1953), завідувач кафедри кристалографії Горьківського університету (1946—1961), професор, завідувач кафедри кристалографії й кристалохімії Московського державного університету (1953—1982), Почесний член Всесоюзного мінералогічного товариства (з 1964 р.), голова Національного комітету радянських кристалографів (з 1955 р.), віце-президент (з 1957 р.) Міжнародного союзу кристалографів, з 1966 по 1969 р. — його президент. Іменем ученого названо мінерал бєловіт. Своїми вчителями він вважав О.Є. Ферсмана та А.Ф. Йоффе.