До 105-річчя від дня народження члена-кореспондента АН УРСР І. С. Усенка, почесного члена УМТ (Записки Українського мінералогічного товариства, 2011)
Відомий український учений у галузі петрографії магматичних і метаморфічних порід, стратиграфії й тектоніки докембрію, мінералогії породоутворювальних мінералів, доктор геолого-мінералогічних наук (1960), професор, лауреат Державної премії УРСР (1981) і премії ім. В.І. Вернадського (1975), заслужений діяч науки УРСР (1986), член-кореспондент АН УРСР (1967), завідувач відділу петрографії Інституту геологічних наук (1949—1968), а від 1968 р. — Інституту геохімії і фізики мінералів АН УРСР. Завідувач кафедри петрографії Київського університету ім. Т.Г. Шевченка (1949—1956), голова Української секції регіональної петрографічної ради європейської частини СРСР (1966), делегат ХХІ сесії Міжнародного геологічного конгресу (МГК) (Данія, 1960), ХХІІІ сесії МГК (Чехословаччина, 1968) та ХХІV сесії МГК (Канада, 1972). Учасник Другої світової війни. Нагороджений багатьма бойовими і трудовими орденами й медалями.