Вплив природоохоронних витрат на кінцеву глибину кар’єру - Просандєєв, М.І. (Екологія і природокористування, 2010)
З урахуванням витрат на видобуток порід, втрат та разубоження корисної копалини при відкритому і підземному способах розробки, на основі граничного коефіцієнту розкриву встановлено вплив природоохоронних витрат на кінцеву глибину кар'єру. С учетом расходов на добычу пород, потерь и разубоживание полезного ископаемого при открытом и подземном способах разработки, на основе предельного коэффициента вскрыши установлено влияние природоохранных затрат на конечную глубину карьера. Taking into account charges on the boon- of breeds, losses of useful minerals at the opened and underground methods of development, on the basis of maximum coefficient of stripping influence of nature protection expenses is set on the eventual depth of quarry.