До питання зниження екологічного навантаження на територію при розробці уранових родовищ - Остапенко, Н.С.; Тяпкін, О.К.; Кириченко, В.А.; Бондаренко, Л.В.; Кравець С.О. (Екологія і природокористування, 2010)
Показано, что подземное выщелачивание позволяет расширить добычу урановых руд в Украине за счет разработки небольших месторождении. Указано, что самой серьезной экологической проблемой, характерной для подземного выщелачивания, является загрязнение подземных вод агрессивными веществами вследствие использования соответствующих реагентов. Выявлено, что при разработке урана могут быть перспективными слабокислотные методы выщелачивания, которые позволяют уменьшить степень загрязнения подземной гидросферы без снижения экономических показателей. Показано, що підземне вилуговування дозволяє розширити видобуток уранових руд в Україні за рахунок розробки невеликих родовищ. Зазначено, що самою серйозною екологічною проблемою, характерною для підземного вилуговування, є забруднення підземних вод агресивними речовинами внаслідок використання відповідних реагентів. Виявлено, що при розробці урану можуть бути перспективними слабокислотні методи вилуговування, які дозволяють зменшити ступінь забруднення підземної гідросфери без зниження економічних показників. The underground lixiviation allows lo expand of uranium ores production in Ukraine by work small deposits is shown. The most serious ecological problem of underground lixiviation is the pollution of underground waters by aggressive substances owing to use appropriate reagents is specified. It's revealed, that by development of uranium deposits poorly-acid methods of lixiviation, which allow to reduce of the level of underground hydrosphere pollution without decrease of economic parameters, can be perspective ones.