Формування еколого-економічної системи енергоактиного агрокліматичного коридору як зони екологічного комфорту - Дутка, С.М.; Мельник, Ю.В.; Деревянко, І.В. (Екологія і природокористування, 2010)
У статті розглянуто проблему формування і розв'язання еколого-економічних систем при відтворенні техногенно порушених земель. Запропоновано агроенергетичний механізм їх екологізації для формування та впровадження агрокліматичного коридору на території найбільш техногенно порушених земель м. Балаклави. В структуру пілотного проекту включені патентоспроможні технічні рішення агро енергетичного техногенного парку та його фізичної моделі енергоактивної садиби, які відносяться до складних еколого-економічних систем. В статье рассмотрена проблема формирования и разрешения эколого-экономических систем при восстановлении техногенно нарушенных земель. Предложен агроэнергетический механизм их экологизации для формирования и внедрения агроэнергетического климатического коридора на территории наиболее техногенно нарушенных земель г. Балаклава. В структуру пилотного проекта включены патентоспособные технические решения энергоактивного техногенного парка и его физической модели энергоактивной усадьбы, которые относятся к сложным эколого-экономическим системам. The problems of improving the socio-economic and energy-ecological efficiency under the recovery of technogenic disturbed territories through the agroenergy remediation and greening are considered.