Еколого-економічні проблеми переводу екосистеми річки Дніпро до режиму сталого функціонування - Шапар, А.Г.; Скрипник, О.О.; Сметана, С.М. (Екологія і природокористування, 2011)
Проведено аналіз стану екосистеми р. Дніпро в історичному і сучасному аспектах за основними мотивами створення каскаду водосховищ. Проведено еколого-економічний аналіз функціонування водосховищ. Наведено прогнозовані варіанти переводу екосистеми р. Дніпро до сталого функціонування шляхом спуску водосховищ. Проведен анализ состояния экосистемы р. Днепр в историческом и современном аспектах по основными мотивами создания каскада водохранилищ- Проведен эколого-экономический анализ функционирования водохранилищ. Приведены прогнозируемые варианты перевода экосистемы р. Днепр к устойчивому функционированию путем спуска водохранилищ. The analysis of Dnipro river ecosystem condition has been performed in historical and modern aspects following basic reasons for water reservoirs cascade creation. The environmental and economical analysis of water dams functioning is presented. The forecast variants of Dnipro river ecosystem transition towards sustainable functioning by dams decommissioning are shown as well.